Primarul Sectorului 3 refuză să spună cu ce stropește: Sunt substanțe recomandate. Nu sunt bune de băut. Dar nici nu se moare de la ele

1049

Prin Sectorul 3 circulă de mai multe zile mașini mari cu tunuri de dispersie care împrăștie o ceață iritantă. În plus, oameni în combinezoane albe și cu măști dezinfectează prin scările de bloc. În ciuda insistențelor, primarul Robert Negoiță a refuzat să spună care sunt substanțele dispersate prin sector.

“Nu știu să vă spun. Sunt substanțele recomandate de specialiști. Dacă sunt nocive? Să definim ce înseamnă nociv. Evident că nu afectează sănătatea omului. În sensul că nu se moare de la ele. Dar substanța evident că nu e una prietenoasă. Scopul ei este să destructureze o proteină, care să nu se mai poată replica, nelăsând virusul să se înmulțească. Noi nu avem proteină? Avem, nu? Așa că e clar că nu-i o substanță care să ne ajute, haideți să fim serioși!

Am auzit multe aberații zilele astea! Cine spune că substanțele astea sunt prietenoase minte! Pe mine m-a lovit o rafală de vânt cu soluție din asta, zilele astea. Nu se moare din ea. Și dacă nu te speli la scurt timp după ce ai intrat în contact cu substanța, îți poate crea o iritație. Dar când ți se întâmplă așa ceva, te speli, nu?

Oricum, la noi Poliția Locală a anunțat înainte oamenii să se retragă la adăpost și să închidă geamurile, când vine mașina să stropească”, a spus Robert Negoiță.

Negoiță a precizat că nu primăria dispersează dezifectanții, ci o firmă care nu ar aparține Primăriei Sectorului 3.

Citește și: Robert Negoiță și Simona Aldea, afaceri contra sănătății populației pe timp de pandemie

Curios este însă că, în urmă cu doar câteva zile, tot Robert Negoiță anunță că primăria pe care o conduce are toate utilajele necesare pentru a aplica dezinfectanții, inclusiv tunurile folosite în aceste zile pe străzi și care au fost cumpărate mai demult pentru a stropi spațiile verzi. În plus, în mai multe imagini care circulă pe rețelele de socializare, se vedea că, pe sub combinezoane, cei care aplicau dezifectantul purtau salopete similare cu cele ale unora dintre salariații din subordinea Primăriei Sectorului 3.

De ce ar vrea primarul sectorului să nu ne dea detalii precise cu privire la aceste activități? N-am prea înțeles.

E adevărat și că Primăria Sectorului 3 chiar a cumpărat prin încredințare directă servicii de dezinfecție pentru o suprafață de 675.000 de metri pătrați (adică tocmai pentru suprafața de dezinfectat din sector, potrivit unei declarații a primarului Robert Negoiță). Dar atribuirea a făcut-o abia vineri, pe 3 aprilie. Și-atunci, până pe 3 aprilie, cine a stropit în Sectorul 3?

Decizia primarului Sectorului 3 de a nu face publice astfel de detalii și de a nu dezvălui denumirile produselor aplicate în sector e de neînțeles. Mai ales că locuitorii au tot dreptul să știe aceste lucruri.

Potrivit informațiilor, s-ar folosi și aici substanțe pe bază de clor pentru spălarea străzilor și Halamid pentru scările de bloc, la fel ca în Sectorul 1. Dar de ce să fie aceste informații secrete?

În context, consilierul general Ana Ciceală (USR) a cerut autorităților să îi comunice dacă substanțele folosite sunt autorizate. Și dacă da, în ce concentrație se folosesc ele, mai ales că bucureștenii din sector sunt nevoiți să le inhaleze destul de des.

“Chiar Robert Negoiță spune ‘nu moare nimeni de asta, dar nici bine nu e dacă inhalezi’.
Or, oamenii spun că se inhalează frecvent acele substanțe atunci când trece tunul. Am constatat eu însămi că nu există timp și semnal sonor suficient de adăpostire, că se pulverizează la ora 12 când circulă și vârstnicii, că Organizația Mondială a Sănătății recomandă folosirea altor substanțe.

Și atunci am cerut să mi se transmita avizele pe care trebuiau să le primească de la Comisia Națională pentru Produse Biocide conform unui ordin de ministru (82/2015) și de ce nu se respectă orarul prevăzut în același ordin (22:00 – 6:00).

Cred că autoritățile administrației publice locale trebuie să ia de urgență toate măsurile pentru prevenirea răspândirii infectării cu noul coronavirus. Să spele toate trotuarele, dar cu substanțe potrivite și cu avizele necesare”, a spus Ana Ciceală.