Primăria Sectorului 3 a tăiat degeaba un arbore sănătos, de peste 16 metri. Robert Negoiță recunoaște că se poate să fi încălcat legea, dar nu îi pasă

176

Câteva ore le-au fost suficiente muncitorilor Primăriei Sectorului 3 ca să ciopârțească până la pământ un arbore verde, sănătos și înalt de peste 16 metri, a cărui tăiere nu se justifică nicicum.

În ciuda insistențelor, lucrătorii au refuzat să prezinte vreo autorizație de defrișare și de transport a lemnului. Iar Poliția Locală din Sectorul 3 nu a acceptat să se implice, ba chiar a “avertizat” să un se mai insiste pe acest subiect și să nu înregistreze conversația. În cele din urmă, chiar primarul Robert Negoiță a recunoscut că e posibil ca arborele să fi fost tăiat fără aviz. Deci ilegal. Dar a spus că ăți asumă acest lucru pentru că este de părere că a procedat corect.

Primăria Sectorului 3 a început încă de săptămâna trecută să retraseze un trotuar de pe Strada Armeniș, ca să amenajeze acolo o parcare. Au apărut mai întâi câțiva muncitori. Apoi câțiva paleți cu dale pietonale și borduri. În cele din urmă, mașinile mari si utilajele.

Zi după zi, lucrul a continuat. S-a spart asfaltul. Apoi, a început montarea bordurilor și a dalelor. Nu s-a postat însă niciun panou de șantier care să le arate oamenilor cum ar urma să se transforme zona. Așa că cine a fost curios n-a avut altă soluțe decât să scoată capul pe fereastră, ca să vadă ce au mai făcut muncitorii. Ce urmează să se întâmple peste o orăa sau peste o zi nimeni n-ar putea spune.

Așa se face că, marți dimineață, cu puțin după ora 8:00, pe șantierul de pe strada Armeniș, la număul 2, a fost adusă și o macara cu nacelă. În ea s-a urcat un om cu o drujbă, care a început să taie crengi dintr-un plop verde, înalt de mai bine de 16 metri. La început a luat doar crengile subțiri din exterior. În consecință, ne-am gândit că e o toaletare a arborelui care – după cum a explicat deja pe larg consilierul general USR Octavian Berceanu – poate însemna tăierea a 25-30% din părțile exterioare ale coroanei. Au trecut, însă, câteva zeci de minute, iar ciopârțirea a continuat. Iar la poalele arborelui s-a așternut un covor verde de crengi sănătoase, tăiate de pe trupul arborelui. Totuși, intervenția încă părea o toaletare neinspirată. Încă vreo câteva minute, însă, și muncitorul a început să taie crengile groase ale arborelui. N-a mai trecut mult până când plopului i s-au retezat vreo câțiva metri din vârf.

Oricum – spune consilierul general Octavian Berceanu – o toaletare ar fi fost ilegală, în condițiile în care Primăria Municipiului București (PMB) a transmis că astfel de lucrări nu se mai pot efectua momentan în Capitală. Dar oricum, aici, în mod clar, era vorba despre altceva.

Am încercat să vorbim cu muncitorii, pe care i-am intrebat de ce taie arborele. Într-o pauză de  ciopârțit, cel care mânuia drujba ne-a spus ca “E plop, dom’le! Reprezintă un pericol pentru oameni! Așa e cu plopii!”. L-am întrebat cine a stabilit că plopul e un pericol. Muncitorul n-a răspuns. Așa că le-am cerut oamenilor să ne arate avizul de defrișare, pe care, în mod normal, trebuie să îl elibereze Primăria Municipiului București (PMB), potrivit lui Octavian Berceanu.

Oamenii au susținut că această autorizație ar exista, dar e la șefii de șantier. Iar respectivii șefi – deși abia trecuse cu puțin de ora 10:00 – nu se mai aflau pe șantier. Am cerut să vorbim cu dumnealor, ca să vedem avizul. Cu chiu cu vai, un muncitor a dat un telefon și ne-a spus că documentele sunt “pe site-ul Primăriei Sectorului 3”. Să fie oare așa de simplu?

Cu ajutorul consilierului local de la Sectorul 3 Liviu Mălureanu (USR) am verificat situația avizelor, pe site-ul primăriei de sector. Și am început să verificăm avizele pentru defrișare emise în 2019 și 2020 pentru Primăria Sectorului 3. Și n-am dat de niciunul care să permită tăierea plopului de peste 16 metri de pe strada Armeniș. Dacă documentul există, noi n-am reușit să-l găsim.

L-am întrebat și pe șoferul mașinii care căra lemnul tăiat – și care aparține tot Primăriei Sectorului 3 – de ce se taie copacul și dacă are autorizație pentru transportul lemnului. Potrivit consilierului general Ocravian Berceanu, ar fi trebuit sa aiba un astfel de document emis de Garda Forestieră Bucuresti.

Șoferul mașinii a fost deranjat de întrebările noastre. “Se taie pentru că avem aviz pe el”, ne-a spus omul, care a evitat să se recomande. Dar nu ne poate arăta avizul, în ciuda insistențelor noastre. De ce? “Pentru că nu putem! Daca v-am spus: nu putem! E acolo poliția, chemați poliția”, a continuat omul. Inițial, șoferul a spus că nu are aviz de la Garda Forestieră pentru a transporta lemnul tăiat. Ulterior, însă, a susținut că are acest aviz. Și ne-a recomandat să păstrăm.

Citește și: Cât e de fals Robert Negoiță?

La fața locului se află într-adevăr și un echipaj al Poliției Locale a Sectorului 3. Așa că le-am cerut și polițiștilor locali ajutorul pentru identificarea documentelor fără de care arborele de 16 metri n-ar fi trebuit tăiat. Unul dintre cei doi politisti locali prezenți ne-a spus inițial că a venit acolo cu altă treabă. Anume: trebuia să rezolve mutarea unei mașini abandonate. Am insistat să ne ajute, totuși, și să găsim documentele de defrișare a arborelui și de transport a lemnului. Asta, dacă ele există într-adevăr, așa cum spun muncitorii. Când am fotografiat mașina poliției locale, unul dintre oamenii legii a devenit brusc nervos. “Te avertizez! Eu ți-am spus ca să înțelegi! Suntem aici cu altă treabă. De ce ai făcut poză la mașină? (…) De ce să faci? E tendențios, așa…”, a spus polițistul local.

În cele din urmă, colegul său de echipaj ne-a arătat că, din punctul său de vedere, putem vedea actele doar dacă le cerem de la Primăria Sectorului 3, în scris. Dar că e cam târziu, din cauză că arborele e deja pe jumătate tăiat. Am mai întrebat și ce anume ar fi trebuit să facem, ca să nu fie târziu? Să întrebăm cu o lună sau două înainte la Primăria Sectorului 3 care dintre copaci urmează să fie tăiați ras? Nici polițistii locali, nici muncitorii n-au știut (și nici n-au vrut) să ne răspundă.

În orele care au urmat, muncitorul cu drujba a continuat să taie în bucăți copacul. Pe măsură ce timpul a trecut, din corpul arborelui a rămas din ce în ce mai puțin. Și, până la urmă, în jurul prânzului, din copacul falnic de pe strada Armeniș n-a mai rămas decât o cioată. Care urmează să fie smulsă și ea din pământ, în zilele care urmează. Apoi, oamenii au început să bucățească și mai mult segmentele de trunchi căzute pe asfalt. Și, în cele din urmă, un utilaj uriaș și gălăgios a încărcat lemnele într-o altă mașină de transport, mult mai mare.

Cu puțin după ora 13:00, pe șantierul de pe strada Armeniș a sosit și primarul Sectorului 3, Robert Negoiță. Așa că l-am întrebat de ce s-a tăiat arborele.

“Era bătrân. Așa e la plopi, după o vârstă trebuie tăiați pentru că devin un pericol”, a spus Robert Negoiță.

În continuare, preț de câteva secunde, primarul de sector a studiat cu atenție cioata rămasă pe strada Armeniș, în încercarea de a găsi semne de boală ale arborelui. Și n-a găsit. L-am întrebat pe primar și dacă există aviz de defrișare pentru arbore și de transport pentru lemn. Și dacă da, de ce muncitorii și șefii de echipă refuză să le arate cetățenilor?

Robert Negoiță a zâmbit îngăduitor. “Imaginați-vă următorul lucru. Noi reorganizăm aici totul. E posibil să fi cerut autorizația respectivă, iar ea nu vine. Că Primăria Generală se mișcă foarte prost. E posibil ca acel aviz să vină după ce am făcut treaba”, a precizat Robert Negoiță.

L-am întrebat pe edil și ce se întâmplă dacă, totuși, PMB decide să nu dea aviz de defrișare. Nu înseamnă că primăria de sector a încălcat legea, tăind copacul?

“Și dacă nu vine, nu vine (avizul – n.n.). Da, dom’le, așa e (primăria de sector ar încălca legea -n.n.) Dar noi ne facem treaba! Știți ce spune legea? Că pentru un copac din ăla trebuie să plantăm 5. Noi am plantat 7 doar aici. Dar am plantat în tot sectorul, doar în această primăvară, mii de copaci. Nu putem acum să ne împiedicăm în chestiuni formale și detalii. Per total, noi chiar încercăm să ne facem treaba. Că altfel, dacă stăm în chichițe de genul ăsta, nu mai facem nimic. Toată lumea ne bagă bețe în roate! Depindem de alții care nu își fac treaba. Vreți să vă spun ceva: de câte ori vedem un copac din ăsta care stă să cadă (plopul tăiat pe strada Armeniș nu era în această situație – n.n.) și unde nu îmi vine avizul, eu nu stau să cadă și să îmi omoare oamenii. Îl dau jos.

Și vine avizul dacă vine. Dacă nu, îl dau jos. Și am riscat chiar să plătesc amendă. Pentru că îmi fac treaba. La fel cum a fost în IOR în ziua de Paști. Chiar mi-am făcut treaba pe bune. Dar plătesc și amenda. N-o contest. O plătesc (…) Mi-am asumat-o din prima secundă. Mai bine să greșesc făcând decât nefăcând. Dar sunt conștient de faptul că mai și greșim. Dar când plec de aici, las ceva în urma mea. Or să mai vină tot felul de cârcotași care să spună că nu facem chestii perfecte. Nu știm să facem chestii perfecte. Dar lăsăm ceva în urmă.

Aici spațiul ăsta e nedesțelenit de 20 de ani. Îl facem noi acum frumos în 2 săptămâni. Cu sau fără aviz. Că nu mai stau după toți ticăloșii care își primesc salarii mari și nu sunt în stare să își facă treaba!

Puteți să ne faceți un articol de presă să ne desființați. E o chestie de conștiință: dacă așa credeți, așa îl faceți!”, a mai spus Robert Negoiță.

Cu alte cuvinte, chiar primarul de sector recunoaște că e posibil ca arborele perfect sănătos să fi fost tăiat fără acte. Deși legea cerea ca actele să existe. Ce s-ar întâmpla dacă în România fiecare s-ar apuca să ia decizii după cum crede de cuviință, fără să mai aștepte avize și să respecte legi, e greu de înțeles. Deocamdată știm un singur lucru: un arbore verde și sănătos a fost tăiat inutil, fără ca vreo autoritate să intervină și fără ca cetățeanul să aibă un cuvânt de spus.