Negoiță, minciuna și amenda: încă 50.000 de lei pentru stația de sortare a deșeurilor din Cățelu. Acolo se aduc și gunoaie menajere, deși el nega în 2019

1257

Stația de sortare a deșeurilor ridicată lângă casele oamenilor din Cățelu, județul Ilfov, a adus a doua amendă societății SD3 Salubrizare și Deszăpezire S3 SRL, aflată în subordinea primăriei lui Robert Negoiță. În documentul trimis vecinilor stației, Garda de Mediu recunoaște că, pe lângă stația de sortare a deșeurilor reciclabile, se face “retehnologizare” pentru depozitarea suplimentară a deșeurilor menajere.

Garda de Mediu a luat atitudine față de stația de sortare ridicată de compania Primăriei Sectorului 3 la doar 100 de metri de gospodăriile oamenilor din Cățelu, Ilfov. Și asta pentru că, așa cum susțineau vecinii încă de anul trecut, ceea ce fusese ridicată, pe rând, ca hală pentru depozitarea sării pentru deszăpezire și stație de sortare a deșeurilor reciclabile era, în fapt, spațiu de depozitare a gunoaielor menajere.

Mai întâi, instituția a amendat compania SD3 Salubrizare și Deszăpezire S3 SRL cu 30.000 de lei pentru funcționare fără autorizație de mediu. Apoi, Garda de Mediu a hotărât sistarea activității stației de sortare până când:

  • Va obține un act de reglementare pentru construire și montare a stației de sortare.
  • Va monta o stație de tratare pentru purificarea și desprăfuirea aerului.

Citește și: Familia Gagiu, proprietara Pieței Vitan, construiește un ansamblu rezidențial și un Mega Image. „Nu mi-e teamă, banii se fac pe timp de criză și război!“

Garda de Mediu îl contrazice pe Negoiță

Ce au găsit oamenii de la Garda de Mediu când au fost în inspecție, pe 21-22 mai 2020? Deșeuri municipale, de care Robert Negoiță spunea, în 2019, că nu au ce căuta în incintă, fiind o “eroare materială” prezența denumirii în proiectul care a stat la baza ridicării stației. Nu erau montate sisteme de reținere/neutralizare a emisiilor/mirosurilor din stația de sortare, o parte din ușile halei erau deschise. Mai mult, Garda de Mediu a punctat că, la controlul din 22 mai, reprezentanții societății au prezentat o decizie emisă de Agenția pentru Protecția Mediului (APM) București, pentru proiectul “modificare de temă în timpul executării lucrărilor de construcții prin retehnologizare stație de sortare deșeuri reciclabile în vederea sortării suplimentare a deșeurilor municipale (…)”.

Adică schimbarea scopului halei, astfel încât să poată depozita și deșeuri menajere. Exact ce nega primarul sectorului 3, care a insistat că e o stație de sortare a reciclabilelor, și nu o groapă de gunoi.

E a doua amendă. Total: 16.000 de euro Societatea primăriei a fost amendată și anul trecut pentru lipsa acordului de mediu cu 30.000 de lei. Adică 16.000 de euro. A trecut deja un an de când a început ridicarea stației de sortare lângă granița dintre sectorul 3 și comuna Cățelu, județul Ilfov.

Deși autoritățile de mediu au obligat compania primăriei, în noiembrie anul trecut, să sisteze lucrările la stația de sortare, Salubrizare și Deszăpezire S3 a continuat să aducă echipamente și gunoaie, inclusiv de Crăciun și de ziua Micii Uniri. Stația n-are voie, în continuare, să funcționeze, deși s-au investit 11 milioane de euro.