Colectarea selectivă a deșeurilor – inexistentă în România

1134

Deşeurile biodegradabile – adică resturile de legume şi fructe ar trebui colectate separat inclusiv în ţara noastră. Doar că, la noi, sistemul nu funcţionează. Teoretic, avem o lege, dar şi amenzi, pentru cei care o încălcă. Practic, nu avem încă unde să ducem gunoiul biodegradabil şi, cum nu s-au publicat normele de aplicare a legii, nici sancţiuni nu se dau.

Conform legii, în toată ţara, la ghena de gunoi sau în curţile oamenilor, ar trebui să existe un tomberon maro, iar oamenii să ştie că acolo trebuie să arunce doar resturile vegetale şi unele alimente. Din acestea se face compostul – folosit apoi în agricultură.

Am pornit prin sectoarele Capitalei să vedem dacă deşeurile biodegradabile sunt colectate separat, pentru că legea a intrat în vigoare de câteva zile. În nicio zonă nu se întâmplă asta.

în Sectorul 3 al Capitalei nu există tomberonul maro, pentru deşeurile biodegradabile. Oamenii aruncă la comun resturile menajere, în același tomberon.

Primăriile ar trebui să pună la dispoziţia oamenilor pubele speciale, iar firmele de salubrizare să le ridice şi să ducă gunoiul bidegradabil în staţii special amenajate. În jurul Bucureştiului, de exemplu, nu există niciuna! Doar proiecte.

Citește și: Legăturile politice și salariile pe care le încasează conducătorul DGSAPC Sector 3

Robert Negoiță, primarul Sectorului 3: “Degeaba colectăm selectiv, că n-avem unde să o compostăm. Cei de la Sănătate Publică dorm pe ei că nu ne dau avizul pe care l-am solicitat… Şi nu-i de ieri, de azi, de vreo 3 luni de zile nu dau niciun răspuns, nimic.”

Dan Trifu, președintele Eco-Civica: “Am ajuns în această situaţie în care vom plăti Uniunii Europene 142 de milioane de euro, pentru că nu reciclăm aceste produse.”

România reciclează doar 14% dintre deşeuri, arată ultimele date.