Cât costă parcarea de reședință în București și cu cât vor primarii de Sector să crească această taxă

2158

Taxa pentru parcarea de reședință este stabilită prin hotărâre de Consiliu General pentru tot Bucureștiul, iar pentru anul 2021 valoarea ei a fost stabilită în aprilie 2020: 84 lei/an în zona A, 66 lei/an în zona B, 55 lei/an în zona C, 37 lei/an în zona D. În centrul orașului este mai scump, iar la periferie mai ieftin. Sunt și primării de Sector care au stabilit reguli diferite. De exemplu, în Sectorul 3 se face licitație dacă există mai multe cereri pentru un loc de parcare liber, iar cine oferă mai mult, acela câștigă. Cel mai scump loc de parcare atribuit în sectorul 3 s-a ridicat la 4.000 lei/an, iar o medie la licitație este de 1.000 lei/an. Majoritatea primarilor de Sector din București cer majorarea taxei, până la un maxim de 600 lei/an, pentru a avea fondurile necesare ca să construiască noi parcări, însă este nevoie de o hotărâre de Consiliu General, iar pentru majorarea taxei pentru 2021 aceasta trebuia dată în 2020. Anul acesta se poate aproba doar majorarea taxei începând cu 2022.

Începând cu data de 01.01.2021, conform prevederilor Hotărârii de Consiliu General Nr. 139 din 30.04.2020, valorile taxei pentru utilizarea locurilor de parcare de reședință sunt următoarele: Zona A: 0,23 lei/zi/ vehicul, însemnând 84 de lei/an; Zona B: 0,18 lei/zi/ vehicul, însemnând 66 de lei/an; Zona C: 0,15 lei/zi/vehicul, însemnând 55 de lei/an; Zona D: 0,10 lei/zi/ vehicul, însemnând 37 de lei/an.

Excepție face Sectorul 3, care potrivit unui regulament de atribuire a parcărilor de reședință aprobat de Consiliul Local în ianuarie 2018, pentru locurile libere, dacă există mai multe cereri, se face licitație.

”În Sectorul 3 regulamentul de atribuire prevede atribuirea directa dacă este doar o cerere depusă, dacă sunt minim doua pe loc se face licitație. Cel mai scump loc a ajuns in jur de 4000 de lei pe an, la o licitație din 2018. Multe sunt în jur de 1000 de lei”, au transmis reprezentanții instituției.

Citește și: Câți bani încasează angajații din primării. Salariile bugetarilor nu vor mai crește în următoarea perioadă

Și în Sectorul 4, în anumite parcări, tarifele în regim de abonament sunt diferite. Potrivit datelor transmise de primărie, situația este următoarea:

  • Abonament persoane fizice – 10 lei/lună respectiv 120 de lei/an
  • Abonament cu blocator/persoane fizice – 20 de lei/lună/ respectiv 240 de lei/an
  • Abonament persoane juridice – 30 de lei/ lună respectiv 360 de lei/an
  • Abonament cu blocator/persoane juridice – 40 de lei/lună respectiv 480 de lei/an
  • Pentru utilizarea temporară a locurilor publice de parcare de la Piața Sudului, Nițu Vasile se aplică tariful de 1 leu/2 ore.
  • Utilizarea locurilor amenajate în parcările publice din zonele Pridvorului, Olteniței, IMGB este gratuită.

Majoritatea primarilor de Sector din București doresc să crească prețul pentru parcările de reședință, motivând că actualul preț este prea mic și nu permite întreținerea parcărilor sau amenajarea unora noi. Propunerea este ca tariful să varieze între 300 și 600 lei/an.

”Este o înțelegere la care au aderat 5 primari de sector – Sectoarele 1, 2,3,4 și 6, – că vrem să facem parcarea de reședință între 300 și 600 de lei/an. Asta înseamnă 300 lei Zona D, 400 lei Zona C, 500 lei Zona B și 600 lei zona A. Vom face o propunere de hotărâre de Consiliu General. Este discutată și cu primarul general această propunere. Primarul general este în principiu de acord dacă ne ocupăm să o facem și vom face o hotărâre de Consiloiu General. Este nevoie de această majorare fiindcă numărul de mașini din oraș este foarte mare, taxa de parcare este una extraordinar de mică, în momentul de față nu acoperă nici măcar cheltuielile cu întreținerea locului de parcare, asfaltul, marcajele. Și pentru că trebuie să înțelegem că nu mai putem continua în a considera că putem face protecție socială prin deținerea de mașini”, a declarat  Radu Mihaiu, primarul Sectorului 2. Dacă va fi votată de Consiliu General, hotărârea va intra în vigoare abia de anul viitor.