6 sectoare, 6 răspunsuri diferite la insistențele Gabrielei Firea

204

Chiar dacă Primăria Capitalei anunța deja de 3 săptămâni că – împreună cu primăriile de sector – a pregătit 20.000 de teste pentru COVID-19 și că e gata să dea startul unei testări în masă a populației Bucureștiului, se pare că lucrurile nu stau chiar așa. Unele primării au ales să nu cumpere testele. Și oricum locurile în care s-ar putea testa încă nu s-au stabilit.

Încă de la finele lunii aprilie, Gabriela Firea anunța că PMB și primarii de sector au deja disponibile 20.000 de teste de COVID-19, care să permită o testare în masă a populației.

Jumătate dintre aceste teste urmau să se facă în sectoare, pe eșantioane selectate de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP).

Peste puțin timp, însă, liderul consilierilor generali PNL, Stelian Bujduveanu, a acuzat-o public pe Firea că minte și a susținut că, de fapt, zecile de mii de teste promise nu s-au cumpărat încă.

Întrebarea este: cine are dreptate și cine minte, de fapt?

De la Primăria Generală s-a cerut în scris, încă de pe 6 mai (adică în urmă cu aproape 2 săptămâni), informații cu privire la numărul și tipul de teste cumpărate, dar și detalii cu privire la procedurile de achiziție prin care s-au luat aceste teste. Până la momentul publicării acestui material, un s-a primit răspuns de la PMB.

Citește și: Familia Gagiu, proprietara Pieței Vitan, construiește un ansamblu rezidențial și un Mega Image. „Nu mi-e teamă, banii se fac pe timp de criză și război!“

Primăria Sectorului 3 a confirmat că a primit întrebările cu privire la participarea la campania de screening a populației Capitalei pentru COVID-19, anunțată de Gabriela Firea și care se va desfășura în parteneriat cu PMB. Și că va răspunde în 30 de zile.

A oferit, însă, câteva detalii primarul Robert Negoiță.

“Participăm și noi la această campanie, dar fără entuziasm. Mi se pare că am cumpărat și testele. Prea multe detalii nu vă pot da, nu e un proiect de suflet al meu.

Dacă e util screeningul? Am citit multișor în această perioadă despre virusuri, în general și despre SARS-CoV-2, în special. Am vrut să văd ce spun specialiștii.

Cred că această campanie de screening ar putea fi utilă. Depinde cum vom proceda.

Spre exemplu, dacă depistezi bolnavi asimptomatici, nu mi se pare normal să-i internezi în spital, eventual în niște condiții de toată jena. Mai ales că s-ar putea să fie alți pacienți cu probleme majore, care chiar să aibă nevoie de internare. Pe pacientul asiptomatic mi se pare normal să îl izolezi acasă, ca să nu îmbolnăvească alți oameni.

Dar screeningul ar putea fi util pentru că – din câte am citit – specialiștii spun că toți ne vom infecta, mai devreme sau mai târziu. Așa că am putea descoperi că numărul celor infestați e mult mai mare decât cel care ni se prezintă la televizor.

Și, sper eu, vom afla că în România și, mai ales în București, o parte a populației a trecut deja prin boală și e imună.

Poate că asta ne va da un pic de optimism! Și poate că ne va ajuta să ne continuăm viața într-o manieră un pic mai normală”, a declarat Robert Negoiță.