Exclusiv. Cod roșu de poluare în București. Risc maxim. Aerul toxic, de nerespirat

7981

Aerul era aproape de nerespirat la primele ore ale dimineții, în sectorul 3 al Capitalei. Indicele de poluare arăta un nivel extrem de grav: 100 la sută.

Înainte de 7.00 dimineața, bucureștenii care au deschis ferestrele ca să respire aerul curat au avut un șoc. Abia dacă puteai să respiri din cauza toxicității. O pâclă fumurie însoțea primele raze ale dimineții. Iar eu am, încă, usturimi pe gât de la aerul respirat.

În Cartierul Titan, din sectorul 3 al Capitalei, nu departe de CET Sud, se putea observa masa de fum care învăluia zona în care locuiesc.

Citește și: Bogdan Brătianu, președintele ALDE Sector 3: Am decis să înfiinţăm un grup de susţinere pentru toţi locuitorii sectorului 3

Am căutat, atunci, pe platforma aerlive.ro nivelul de poluare. În zona Piața Sudului, acolo unde există un senzor de măsurare a poluării, indicele calității aerului arăta o poluare de 100 la sută, poate cel mai grav din ultima vreme, în ciuda măsurilor anunțate de Ministerul Mediului, în ultimul timp.

În plină pandemie și instaurarea stării de urgență, autoritățile nu sunt capabile să rezolve una din problemele stringente din București: calitatea aerului.

Un nivel ridicat de poluare cu particule „în suspensie PM10 și PM2.5 Acestea se pot infiltra în căile respiratorii și adânc în plămâni și să provoace probleme de sănătate. Efectele includ moartea prematură, agravarea bolilor cardiace și pulmonare.  Copiii sub 15 ani sunt în mod special vulnerabili. Poluarea cu pulberi înrăutăţeşte simptomele astmului, respectiv tuse, dureri în piept și dificultăți respiratorii” după cum menționează siteul www.aerlive.ro.